Vad säger lagen? Kan jag vända min 2åring? Krockkudden?

Enligt lag ska alla under 135cm sitta i särskild godkänd skyddsanordning såsom babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde.
Böter är 2500kr/barn.

För att sitta framåtvänd i framsätet måste man vara 140cm lång, stående på marken, annars kan krockkudden göra mer skada än nytta då den träffar fel och kan skada huvudet och nacken. En bakåtvänd bilbarnstol ska aldrig placeras i framsätet om det finns en aktiv krockkudde! En urkopplad krockkudde (antingen via nyckelavstängning eller på auktoriserad verkstad) ska vara helt tillförlitligt.
Det finns bara en dokumenterad olycka där en krockkudde utlöst. Det var 1999 i Tyskland och fel krockkudde har kopplats ur på verkstaden.... bebisen dock omedelbart när krockkudden utlöste då familjen krockade.

De flesta framåtvända stolar i Sverige är inte godkända förrän vid 15kg. Framåtvänt ska barnet använda bilens trepunktsbälte och inte bilbarnstolens internbälte, trots att den lösningen kan vara godkänd. När bilbarnstolens fempunktsbälte används vid framåtvänt åkande, så ökar belastningen på barnets nacke och huvud vid en eventuell krock och även vid en kraftig inbromsning. Bältet håller tillbaka axlarna och och den kraft som uppstår flyttas uppåt mot huvudet. Med bilens trepunktsbälte blir det ett bättre samspel mellan bältet och stolen samt barnet, en mjukare uppbromsning av barnets kropp och kraften fördelas över ett större område, hela överkroppen.
Tänk på att barn ska åka bakåtvänt så länge som det är möjligt, minst till 4års ålder.

Den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen när 1/3 av huvudet är över bilbarnstolens topp, dock max till öronen. Eller när maxvikten är uppnådd, se därför till att ha en stol som är godkänd till 25kg bakåtvänd på alla platser. Idag har Britax Two way och Britax Multi tech längst rygg på marknaden, båda godkända till 25kg.

Fråga:
Min 2-åring väger 16kg, kan han sitta framåtvänd?

Svar:
Absolut inte! Åldern är det viktigaste och det som avgör, varken längden eller vikten (så länge man håller sig inom för vad stolen är godkänd för). Ett barn som väger 13kg och är 4år bör alltså sitta bakåtvänd längre. Böjda ben påverkar inte säkerheten och är inte farligt, hellre brutna ben än bruten nacke eller värre! Om krocken är kraftfull nog att bryta barnets ben, tänk då på vad som istället händer med barnets nacke om de sitter framåtvänt..


När det är dags för framåtvänt åkande är bältesstol (med rygg) att föredra. Ryggen ger ett bra sidoskydd och ser till att bältet sitter rätt. Vänta med att byta till enbart kudde så länge det går, men bäst är om barnet kan sitta i bältesstolen hela tiden.
Bältesstolar/kuddar har en viktgräns på 36kg men de är inte lika viktig att hålla som när det gäller bakåtvända stolar. Tänk på att barn ska sitta i bältesstol/på bälteskudde till minst 135cm, enligt lag. Och till 10-12års åldern enligt rekommendation, först då är höftbenet starkt nog att bättre klara av trycket från bältet vid en krock.

4 kommentarer:

  1. "Framåtvänt ska barnet använda bilens trepunktsbälte och inte bilbarnstolens internbälte, trots att den lösningen kan vara godkänd. När bilbarnstolens fempunktsbälte används vid framåtvänt åkande, så ökar belastningen på barnets nacke och huvud vid en eventuell krock och även vid en kraftig inbromsning. Bältet håller tillbaka axlarna och och den kraft som uppstår flyttas uppåt mot huvudet. Med bilens trepunktsbälte blir det ett bättre samspel mellan bältet och stolen samt barnet, en mjukare uppbromsning av barnets kropp och kraften fördelas över ett större område, hela överkroppen"

    Har det varit studier på detta i Sverige? Jag bor i USA och folk är först och främst efter när det gäller att göra Extended Rearfacing... men alla tror också att ett 5 point harness är MYCKET säkrare än vanliga bil bältet (i kombination med säkerhets stol/kudde) för barn över 4-5 år.

    Min andra fråga är; tror ni att jag kan ta med mig mina bilstolar från USA (graco turbo booster with high back) när jag kommer till Sverige i sommar? Mina barn är 5 och 8 år. Jag antar att dom inte är lagliga....men ¨går det bra ändå¨? så att säga? Eller är det bättre att hyra från Avis?

    MVH

    SvaraRadera
  2. Fråga:
    Min 2-åring väger 16kg, kan han sitta framåtvänd?
    Korrekt svar: Ja.

    SvaraRadera
  3. En tvåårings huvud väger mer i jämförelse till kroppen än vad en 4 årings gör även om de väger 16kg båda två. Såklart en 2 åring ska sitta bakåtvända! Nacken är det som tar mest skada vid en krock och skadorna mildras nämnvärt med bakåtvända bilstolar! Tänk på det föräldrar....

    SvaraRadera
  4. Min son är tre år och väger 15kg. Han har brutit benet och det är omöjligt för honom att sitta i bilbarnstolen eftersom den är bakåtvänd. Hur gör man då?

    SvaraRadera