Så ska barn räddas från krockdöden

EU:s konkurrenslagstiftning förbjöd Sveriges höga krav på bilbarnstolar. Den nya Europastandarden innebar ett kliv bakåt för barnsäkerhet.
Nu svarar Sverige med ”Plus Test” – en frivillig märkning som kan rädda liv.

Volvos tre nya barnstolar är plustestade. ”Plus Test” togs fram efter att EU:s konkurrenslagstiftning förbjöd Sverige från att ha högre ställde säkerhetskrav än europastandard EU:s E-godkännande innebär dock ett kliv bakåt i utvecklingen. Den frivilliga märkningen ”T-godkänd”, ska hindra en urholkning av den svenska bilbarnstolkulturen
I Europa dör två små barn om dagen i bilolyckor och mångdubbelt fler skadas svårt. Den främsta orsaken är skador på nacke och huvud

Kräver bakvända barn
Den svenska bilbarnstolskulturen kräver att barnet ska sitta bakåtvänt upp till 4-5 års ålder. Tack vare detta är dödsfall eller svåra skador på små barn i bil mer eller mindre utraderade.
– Det här är jätteviktigt – det handlar om att små barn ska överleva. Det finns väldigt många barn som skulle kunna klara sig om de satt bakvänt. Under de 40 år vi har haft våra rekommendationer i Sverige om att åka bakåtvänt, så kan man räkna de barn som har dött på ena handens fingrar, säger Lotta Jakobsson, teknisk specialist på Volvo Personvagnars bilsäkerhetscentrum
Hon är ordförande för arbetsgruppen ”Barnsäkerhet i bil”, som arbetar för att slå vakt om svensk standard kring barnsäkerhet. Plus Test har utvecklats i ett samarbete mellan Volvo Personvagnar, VTI, NTF, Folksam och SIS, samt företrädare för barnstolstillverkare. Volvo Personvagnar har bland annat hjälpt till med att utarbeta kriterier för barnsäkerhet, samt lånat ut sina krockdockor.

Testar nacken
En plustestad stol med T-godkännande har testats utifrån barnens förmåga att klara våldet mot nacken vid en kollision. I dag får alla bilbarnstolar med E-godkännande säljas i hela EU, inklusive Sverige. Men E-godkännandet mäter inte ens barnstolens förmåga att hantera våldet mot nacken.
– Det är risken för nackskador som gör att vi säger att barn ska åka bakåtvända. Plustestet är en frivillig märkning, men vill man sälja stolar i Sverige så tror vi att det blir svårt om man inte har den. Märkningen ger lite mer substans till kunden vilket hjälper säljaren att förklara varför märkningen är så viktig, säger Lotta Jakobsson.


Källa: http://www.aftonbladet.se/kampanj/volvo/article5771069.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar