Plus Test – en garanti för barns säkerhet i bilen

I morgon finns den första plustestade bilbarnstolen på marknaden.

- Ett genombrott som garanterar att Sverige kan behålla sin särställning när det gäller att trygga de minsta barnens säkerhet i bilen, säger NTF:s vd Jan Sandberg.

Plus Test är en helt ny kvalitetsmärkning av bilbarnstolar, som inte tar hänsyn till att EU förbjuder nationella särbestämmelser. Ett ställningstagande som på sikt skulle urholkat den svenska bilbarnstolskulturen och försämrat de minsta barnens säkerhet i bilen.

- Plus Test fokuserar på att skydda barnets nacke. Det är skador på nacke och huvud som är det vanligaste skälet till att barn dör i bilolyckor, säger Tommy Pettersson, chef för VTI:s krocklaboratorium

Plus Test har utvecklats i ett samarbete mellan VTI, NTF, Folksam, SIS, Volvo samt företrädare för barnstolstillverkare.

HTS-Besafe Izikid x2, en isofix stol godkänd för bakåtvänt åkande upp till 18kg. Den första stolen som klarat testet är en Besafe-modell från HTS och den presenteras vid det stora trafiksäkerhetsseminariet i Tylösand idag. Bakgrunden till Plus Test är att EU förbjöd det svenska så kallade T-godkännandet, eftersom det bedömdes som konkurrensbegränsande.

En stol med T-godkännande har testats utifrån barnens förmåga att klara våldet mot nacken, vid en kollision. I dag får alla bilbarnstolar med E-godkännande säljas i hela EU, inklusive Sverige. Men E-godkännandet mäter inte ens barnstolens förmåga att hantera våldet mot nacken.

- Detta trots att det i Europa dör två små barn om dagen i bilolyckor, mångdubbelt fler skadas svårt. Den främsta orsaken är skador på nacke och huvud, säger Tommy Pettersson.

Det är VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) som genomför plustesterna. Stolarna lanseras av NTF Konsument och presenteras på en särskild plats på hemsidan.

läs mer om Plus Test här ->>
- NTF kan strunta i EU:s regler om konkurrensbegränsning. Vår uppgift är att se till att barnens trafiksäkerhet är optimal. På vår konsumentsajt (www.ntf.se) kommer vi fortsättningsvis att i huvudsak rekommendera bilbarnstolar med Plus Test-märkning, säger Jan Sandberg.

Den svenska bilbarnstolskulturen kräver att barnet ska sitta bakåtvänt upp till 4-5 års ålder. Tack vare den är dödsfall eller svåra skador på små barn i bil mer eller mindre utraderade.

– Under de senaste åren har vi sett flera exempel på bilbarnstolar på den svenska marknaden som inte motsvarar våra krav. De säljs via näthandel, postorderföretag, stormarknader, byggmarknader bland annat. Såväl importörer som butikspersonal saknar i regel den nödvändiga kunskapen om produkterna, säger Jan Sandberg.

- Sverige är bäst i världen på att skydda sina barn i bil. Tack vare Plus Test kan vi slå vakt om den positionen och motverka en negativ trend, säger Sigrun Malm, forskare på Folksam.

Källa http://www.ntf.se/Tidning/default40175.asp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar