Enligt undersökning från Folksam

Försäkringsbolaget Folksam gjorde i september år 2008 en undersökning där brev skickades till målsmän för 3000 slumpmässigt utvalda barn under 6 år i Sverige, 500 barn per årsklass. Enkäten innehöll frågor bl.a. rörande placering i bil, krockkudde och eventuell urkoppling och hur barnet är fastspänt.
Svarsfrekvensen var 59 %.

Fyrtio olika återförsäljare för 21 bilmärken blev uppringda av en bilköpande mamma och
tillfrågade om när det är säkert att placera barn framför passagerarkrockkudde, var i bilen
barn sitter säkrast och när barn kan börja åka i framåtvänd bilbarnstol. Följande bilmärken ingick: Audi*, BMW*, Chrysler, Citroën, Ford, Honda, Hyundai*, Kia*, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel*, Peugeot*, Renault*, Saab*, Seat*, Skoda*, Toyota*, Volvo*, VW* (Stjärnmärkta skrev under på den gemensamma barnsäkerhetsrekommendationen 2006)

En nationell VTI-studie 2003 (VTI rapport Anna Anund m fl 2003) visade att 20 % av treåringarna åkte bakåtvänt. Det är dubbelt så många treåringar som åker bakåtvänt 2008 jämfört med 2003. Eftersom skyddseffekten är upptill fem gånger högre när små barn sitter i en bakåtvänd bilbarnstol jämfört med framåtvänd stol, är utvecklingen mycket positiv.




Aktiv krockkudde
Två av barnen i studien (av totalt 1765 barn) uppges oftast sitta på passagerarplats fram trots att bilen har aktiv krockkudde. Båda barnen är runt 5 år gamla och åker framåtvänt. Rekommendationen är att man ska vara minst 140 cm innan man sitter vid en aktiv krockkudde. Totalt uppges 84 barn (5 % av dem som svarat) ibland sitta vid en aktiv krockkudde, varav 12 bakåtvända. Det betyder att 1,3 % (12/905) av de barn som åker bakåtvänt ibland sitter vid en aktiv krockkudde

Figuren till höger ("Skäl till vändning framåt) visar en sammanställning av de skäl föräldrarna anger till varför de vände sitt barn framåt uppdelat på den ålder då barnet vändes. Det största skälet till att barn under 3 år vänds framåt är bekvämlighet, t.ex. att det är enklare att komma i och ur bilen eller att slippa tjat från barnet. Redan vid ett års ålder anser en del föräldrar att deras barn är tillräckligt gammal för att åka framåtvänt. Bland dem som vänder barnet i tre till fyra
årsåldern är skälen att benutrymmet är för litet eller att stolen är för trång.




Resultat bilförsäljares rekommendationer

Två olika återförsäljare för vardera 21 bilmärken blev uppringda av två personer som uppgav sig vara barnfamiljer på väg att köpa bil. Totalt frågades fyrtio bilhandlare ut om barn i bil, passagerarkrockkudde och barn, var i bilen barn sitter säkrast och när barn kan börja åka framåtvänt.

Kan man lita på att krockkudden är avstängd? (31svar)
Ja 26 st.
Nej 5 st.

Var sitter min bakåtvända treåring säkrast, fram- eller baksätet (30svar)?
Framsätet 1 st.
Baksätet 23 st.
Likvärdigt 6 st.

När kan barn börja åka i framåtvänd bilbarnstol? (37 svar)
Säger rätt (minst 4 år, så länge som möjligt) 21 st.
Säger fel (2-3år) 5 st.
Vet ej/hänvisar till andra 11 st.

När är det OK att sitta vid inkopplad krockkudde? (27 svar)
Säger rätt (längre än 140 cm, 10-12 år, ungdom) 11 st.
Säger ”fel” (tar till i överkant av längd (längre än 150, 160 cm)) 3 st.
Säger fel (mindre än 140 cm, yngre än 10 år) 5 st.
Vet ej 8 st.

De bilförsäljare som svarade på förfrågan om hur länge barn ska sitta bakåtvänt var oftast rätt eller så hänvisade de till andra kunskapskällor i samhället. Drygt tio procent (5 av 37) uppgav för låg ålder. Däremot rekommenderade tre fjärdedelar av de tillfrågade bilhandlarna (23 av 30) att små barn sitter säkrast i baksätet i bakåtvänd bilbarnstol vilket det inte alls finns någon vetenskaplig grund för. Flertalet nya bilmodeller har nyckelavstängning av krockkudden och därmed finns inget hinder att placera barn i framsätet. Endast en Volvohandlare säger att framsätet är bäst. Här krävs ytterligare arbete för att sprida kunskap inom bilbranschen eftersom hänvisningen till baksätet riskerar att reducera andelen barn som åker bakåtvänt.


Sammanfattning
• Andelen treåringar i bakåtvända bilbarnstolar fördubblades från 2003 till 2008, 41 % mot 20 %
• Fortfarande åker 6 av 10 treåringar framåtvänd i bilen, trots att bakåtvänt är upp till fem gånger säkrare
• Tre fjärdedelar av de tillfrågade bilhandlarna hävdar felaktigt att baksätet är säkrast för barn i bakåtvända bilbarnstolar.
• För att få fler små barn att åka i bakåtvända bilbarnstolar, behövs riktad information till föräldrar fortsätta att spridas via t.ex. Barnavårdscentralerna.
• Kunskapen inom bilhandeln behöver ökas så de ger korrekt barnsäkerhetsinformation
till barnfamiljer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar